![](https://static.wixstatic.com/media/144667_1050352e3b2341a1b601dff6d8de8841~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_107,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/144667_1050352e3b2341a1b601dff6d8de8841~mv2.jpg)
Conceptes i antecedents
Com a introducció, abans de parlar sobre diferents maneres i eines per a avaluar els alumnes, hauríem de plantejar-nos quines són les claus de l’avaluació:
1. L’avaluació ha de servir per a aprendre.
El motor de l’avaluació sempre ha de ser l’aprenentatge. L’avaluació serveix per a comprovar si l’alumne aprèn i perquè segueixi aprenent posteriorment. Si després de ser avaluat l’alumne no és capaç d’aprendre res, l’avaluació no tindrà cap valor per a ell.
2. L’avaluació ha de donar l’oportunitat de progressar.
L’avaluació no ha de ser un final, sinó una part més del procés d’aprenentatge. A partir de l’avaluació, l’alumne ha de saber en què ha fallat i seguir aprenent.
3. L’avaluació no és simplement una nota.
L’avaluació no pot consistir mai en una simple nota. L’alumne ha de saber en què ha fallat i què hauria de fer per a millorar la seva feina per tal de continuar el seu procés d’aprenentatge. Realment, no és necessari que hi hagi una nota numèrica o basada en uns estàndards, el que cal és que sigui una eina per a seguir progressant.
4. L’avaluació ha de ser consensuada.
L’alumne sempre ha de poder entendre la seva avaluació. Només així podrà comprendre les seves febleses i seguir aprenent. A més, com més partícip sigui l’alumne de la seva pròpia avaluació, major serà la seva motivació i, per tant, l’aprenentatge serà més significatiu per ell.
5. L’avaluació ha de ser variada.
L’avaluació només acaba de ser inclusiva si contempla diferents formats. Com més variats siguin els mètodes d’avaluació, més inclosos es podran sentir tots els alumnes del grup, que tenen capacitats i habilitats molt diverses. Així doncs, si fem una avaluació més variada, també crearem una avaluació més motivadora i més justa.
A continuació us proposem tres articles útils per aprofundir en aquestes qüestions i conèixer noves propostes:
“La evaluación en el área del lenguaje: modelo para un proceso formativo” - Antonio Mendoza Fillola
“Cap a un futur sense qualificacions” - Arthur Chiaravalli
“Què pot aportar l'avaluació formativa a l'ensenyament i l'aprenentatge de l'escriptura?” - Teresa Ribas
A continuació, en la resta de subapartats que us proposem, podeu aprofundir en diferents qüestions relacionades amb l’avaluació: