Judit Vendrell
“Quan un ensenya, dos aprenen” Robert Heilein
Sóc la Judit Vendrell, tinc 24 anys i estic graduada en Llengua i literatura espanyoles, amb la menció de Literatura Comparada, per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de ben petita m’agradava el món de l’educació, tant d’alumna, com ara de futura mestra. Actualment estic cursant el Màster de Formació del Professorat de Secundària a la UAB i soc mestra en una acadèmia. Deia l’escriptor nord-americà Robert Heinlein que quan un ensenya, dos aprenen. Així és com entenc jo l’educació.
L’assignatura de recursos i dinàmiques d’aula, encara que curta, m’ha semblat molt profitosa perquè ha fet honor al seu nom. Per una banda, un dels aspectes que esperava aprendre del màster, més enllà de com ensenyar la llengua i la literatura, era conèixer recursos per aplicar a l’aula, sobretot digitals, perquè he de reconèixer que no estic molt familiaritzada amb les noves aplicacions educatives. Les diferents aplicacions que hem vist a les sessions, com les que serveixen per fer esquemes conjuntament, per respondre preguntes o per organitzar grups m’han semblat molt útils, perquè d’aquesta manera també els alumnes veuen altres formes de fer que les tradicionals. Per l’altra banda, haver treballat la gestió de l’aula, qüestió que neguiteja a tot el professorat, m’ha resultat interessant perquè hem pogut agafar exemples per regular l’aula, per quan s’han de fer treballs en grup, per quan s’ha de fer silenci a la classe o per quan els alumnes han de demanar la paraula.
Com a pla d’acció per a millorar la meva actuació docent em proposo a mi mateixa tenir una mica més de presència a l’aula per moure’m per ella com si fos meva, projectar la veu, estar atenta al 100% durant tota la classe perquè els alumnes també estiguin atents i sobretot, connectats al que està passant a l’aula.
En aquest treball he participat en la comissió “Juguem amb la gramàtica”, que hem creat per trobar diferents estratègies dinàmiques per ensenyar la gramàtica a l’aula. D’aquesta manera, podem trobar diferents alternatives a les formes tradicionals de treballar un dels aspectes que als alumnes els sembla més feixucs de la llengua, com és la gramàtica.