Mireia Garcia
“L’educació és l’arma més poderosa per canviar el món.” Nelson Mandela.
Em dic Mireia Garcia, tinc 38 anys i soc llicenciada en Comunicació Audiovisual amb màster de Comunicació Corporativa. Després de 15 anys com a periodista i redactora d’informatius he decidit acabar aquesta etapa per dedicar-me a la docència. Ho tenia pendent amb mi mateixa des de fa temps i, després de la maternitat, he sentit encara més aquesta necessitat. El retorn personal rebut en la meva curta experiència com a docent em diu que no m’equivoco amb aquesta decisió.
L’impacte que ha tingut en mi l’assignatura de Recursos i Dinàmiques d’Aula ha estat evidenciar la necessitat de plantejar-me realment quin tipus de docent vull ser i, en conseqüència, començar a prendre decisions i actuar per aconseguir-ho. Les classes m’han ajudat a prendre consciència de les meves habilitats, així com de les meves debilitats i necessitats de millora. Una mena d’escàner introspectiu amb què podia anar fent checklist de què ha d’aportar un bon docent a l’aula per acompanyar els seus alumnes. D’altra banda, el treball a classe ha aconseguit desdoblar la meva mirada i m’ha fet veure simultàniament amb ulls de futur docent i amb ulls d’alumne actual. Aconseguint amb aquesta última visió sentir en primera persona la repercussió dels diferents recursos i dinàmiques d’aula del docent sobre l’alumnat. L’assignatura evidencia què funciona i què no a l’aula i com una gestió adient canvia l’actitud i la predisposició a l’aprenentatge de l’alumnat. Ens ha fet veure que hem de tenir molt present quelcom que no surt al currículum, i que és igual o més important que els continguts, per poder fer de cada dia una festa de l’aprenentatge. Motivar, captar i mantenir l’atenció, guiar la interacció, personalitzar, incloure… en definitiva, ubicar-nos com a docents fent posar a l’alumne com a protagonista de l’aprenentatge.
D’ara endavant, el meu pla d’acció per a millorar la meva actuació docent serà posar-me més a la pell de l’alumne per intentar provocar un aprenentatge basat en l’emoció i aconseguir de manera plaent i motivadora l’assoliment de coneixements. Compartiré amb els alumnes els objectius i faré una diagnosi prèvia per saber on està el grup i quines són les necessitats de qui tinc al davant. Intentaré crear espais d’aprenentatge habitables i plens d’emocions, fer que la meva aula passi de ser un no indret a un indret habitat. Sempre que sigui possible prioritzaré l’ús d’eines digitals a l’aula perquè, a banda de sorprendre’ls, dona ritme i és un llenguatge que els motiva i desperta el seu interès.
La meva aportació al treball ha estat des de la comissió de responsables. Començant per la fase més embrionària de creació de comissions, decidint i consensuant continguts per a evitar possibles coincidències, fins a la creació d’un pla d’entregues per aconseguir que tothom treballi en les millors condicions. Hi ha hagut tasques de planificació, de mediació, de revisió de compliment de pautes i de gestió de grup. Un diàleg continu i gairebé diari amb la resta de membres de la comissió per garantir que l’engranatge de més de 60 persones treballant funcioni sense entrebancs. Diria que he viscut intensament el mes i mig que ha durat el procés complet de creació d’aquest treball final aportant una visió global i evidenciant les necessitats de millora en cada etapa per aconseguir l’objectiu comú de realitzar un portafolis en format web amb recursos i eines didàctiques útils per a l’ensenyament de llengües.