top of page
Imatge_Marta_Alcover.jpg

Marta Alcover

“L’instint més gran dels nens és precisament alliberar-se de l’adult.” Maria Montessori.

L’assignatura de recursos i dinàmiques d’aula m’ha ajudat a prendre consciència sobre el que significa ser professor avui en dia. Reconec que fins ara tenia una idea molt antiquada de la docència, doncs encara no havia tingut temps de reflexionar sobre com ha de ser un bon professor, no només en quant a les seves habilitats i actituds sinó també, quines estratègies ha de tenir perquè tot funcioni bé. Ara, més que mai, veig molt necessari disposar d’una bossa personal a l’estil de Mary Poppins amb tot de recursos que m’ajudin a actuar de forma ràpida davant de qualsevol situació o repte que em trobi a l’aula. Però, la bossa també s’ha d’anar omplint i actualitzant, motiu pel qual fa que aquesta professió sigui també una oportunitat per aprendre.

 

Durant les classes m’he adonat que com a futurs docents també necessitem incorporar les TIC i TAC per poder connectar millor amb els nostres alumnes, que són especialment sensibles als continguts visuals i digitals. En aquest sentit, veig que és necessari ampliar la mirada a 360º, ja que a partir d’ara, també hem de ser capaços de treballar de forma simultània i multi-pantalla, mentre estem amb tots els alumnes a l’aula.  

Aquesta assignatura també m’ha fet replantejar la meva futura gestió de l’aula, ara m’adono que per captar i mantenir l’atenció dels alumnes, hauré de preparar unes dinàmiques d’aula que fomentin la motivació, perquè sense motivació no hi ha aprenentatge. En aquest sentit, també veig que els adolescents d’avui en dia són especialment sensibles al contingut digital, aquesta tendència fa que tingui present que aquest aspecte l’he de cuidar molt quan planifico una activitat o la mateixa gestió de l’aula. Avui en dia també disposem de moltes eines digitals que ens poden ajudar a captar l’atenció dels nois i noies, per exemple, utilitzant eines d’edició de vídeo per fer petites presentacions a l’aula, o Booktrailers per fer presentacions de llibres, etc...

 

Un altre aspecte que tindré en compte és el ritme de la classe, és a dir combinar diferents tipus d’activitats, per exemple; activitats de peu, activitats asseguts, de grup, en parelles, etc.. per aconseguir que les sessions siguin dinàmiques i fluides, i evitar així la monotonia i l’avorriment. També veig important incorporar el factor sorpresa durant les classes, així com deixar espai als alumnes per participar i interactuar de forma activa, proporcionar-los autonomia, pot ser una bona manera de mantenir la seva atenció i motivació. 

Però el que tinc claríssim, és que totes les dinàmiques d’aula s’han de pensar perquè els nois i noies s’ho passin bé, i que aprendre produeixi plaer. Finalment, crec que aquest ha de ser l’objectiu de les dinàmiques d’aula; motivar als alumnes perquè vulguin seguir aprenent. 

La meva aportació a aquest treball col·lectiu s’ha desenvolupat a la comissió 3: Eines TAC. Després de reflexionar sobre la importància d’utilitzar les noves tecnologies a l’aula, la comissió 3 ha fet un recull explicatiu sobre quines són les millors eines digitals per a docents. En concret, he fet quatre propostes d’eines digitals per a la gestió de l’aula.

descarregues_7_x2,1.png

Aquesta pàgina web és un projecte col·laboratiu de l'alumnat del Màster Universitari en Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Especialitat: Llengua i Literatura catalana i espanyola. Volem deixar constància del nostra agraïment i reconeixement a l'equip de professors i professores del màster atès que els recursos, propostes i idees que recollim en aquesta pàgina web , en molts casos, són continguts que hem treballat als diferents mòduls del màster. 

Assignatura: Activitats i dinàmiques d'aula.

Prof. Oriol Pallarés (oriol.pallares@uab.cat)

Creative Commons International

Orgullosament creat amb Wix.com

octubre 2019 - juny 2020 |   Barcelona

bottom of page