Rosa Salvador
“Si vols construir un vaixell, no reuneixis la teva gent per donar-los ordres, per explicar-los cada detall o per dir-los on trobaran cada cosa... Si vols construir un vaixell, fes néixer en el seu cor el desig de la mar”. Apòcrif. Atribuït a Antoine de Saint-Exupéry.
En un màster ple de teoria, les classes del professor Oriol Pallarés han estat les més pràctiques; per això també han estat entre les que més he apreciat. Deia Ralph Waldo Emerson (per seguir amb les cites) que “Qui sap com fer un treball sempre tindrà una feina, però qui sap el perquè sempre serà el seu cap”. Potser és cert, però una vegada t’han ensenyat els perquès i s’acosta el moment de sortir a escena sents la urgència que t’ensenyin també com fer-ho i, com va assenyalar el professor Pallarés, l’objectiu de les seves classes era precisament “millorar la competència d’interacció d’aula: et saps explicar i tothom t’entén; fas que tothom participi i quan la gent participa els ajudes a millorar”.
Com a futura professora de català, espero usar el que he après per augmentar la participació oral, especialment amb Flipgrid i GoSynth per a audiofòrums. En entorns castellanitzats, molts alumnes no s’atreviran a parlar espontàniament, per por de fer el ridícul, i aquestes webs els permeten assajar el seu discurs i corregir-lo abans de lliurar-lo, una manera excel·lent per aconseguir que “es deixin anar” a parlar. En el mateix sentit em sembla molt bo Screencast-O-matic, per poder corregir-los, individualment i no en públic.
En el dia a dia de l’aula voldria usar Screencastify per personalitzar la correcció davant errors repetits o amb conceptes difícils. I seguir amb l’entorn Google, que també usem a l’Institut: Classroom per compartir material amb els alumnes, presentar tasques i elaborar les rúbriques; Docs perquè facin els treballs, individualment o en grup i ens els lliurin; Forms per exàmens o enquestes i Slides per preparar les classes.
Per al treball final m’he apuntat a la comissió d’eines digitals. Vaig estar veient els webs d’altres anys i els experts que ens va recomanar en Marc Julià, i finalment vaig proposar de crear un apartat de quaderns de notes digitals, del qual m’he responsabilitzat. A l’Institut he vist com de feixugues i absorbents són les tasques burocràtiques (com passar les absències i les notes de totes les proves al sistema informàtic i calcular mitjanes). Automatitzar-les ens donarà més temps per pensar què fer a l’aula i per buscar recursos per enganxar els alumnes... i millorarà la nostra qualitat de vida.