top of page

Cures personal docent

image (7).png

Què son les cures?

- Quan parlem de cures ens referim a les tasques i a l’acompanyament que permeten la regeneració i el manteniment del benestar físic, mental i emocional de les persones i les comunitats.

- Entenem que les cures són imprescindibles en tot moment per a qualsevol persona i grup, ja que tots necessitem sentir afecte i estar sans tan física, mental i emocionalment.

 

- En determinats moments, les cures es poden fer més necessàries. És el cas de la vellesa, la infància o les situacions de malaltia, patiment o malestar. 

- Al sistema patriarcal les cures són sovint invisibilitzades o poc valorades i generalment dutes a terme per dones. 

 - En l’àmbit laboral, podem veure com les feines associades a les cures tendeixen a estar poc valorades. Ho observem, per exemple, en la situació de molts treballadors socials o de moltes de les persones que treballen en llars acompanyant altres persones. 

- És tan important l’autocura com la cura d’altres persones. De fer, van de la mà: No podem tenir cura dels altres si no tenim cura de nosaltres mateixos, com tampoc podem tenir cura de nosaltres mateixos si no tenim cura de les persones al nostre voltant. 

Per què les cures en l’educació?

- La consideració de les cures en l’àmbit educatiu pot contribuir a un benestar i una presa de consciència individual i col·lectiva que no només és imprescindible per al bon funcionament d’un centre sinó que també és vitalment significativa i pertinent -o prioritària- en qualsevol procés d’ensenyament/aprenentatge i en qualsevol comunitat.

- Com a docents, és important prendre consciència que educar no és quelcom separat de la vida, i és per això que és necessari fer atenció a com vivim i obrir-nos a un qüestionament que ens porti a trobar claus sobre com tenir cura de nosaltres mateixos i dels nostres companys, com tenir cura dels espais d’ensenyament/aprenentatge, etc. Si no ens preguntem ni ens qüestionem com vivim, com afrontem els nostres vincles, reptes, etc., no podem pretendre tenir una relació  viva.

- Apostem per un model d’ensenyament capaç d’acompanyar emocionalment els joves, de donar-los la llibertat i la possibilitat d’experimentar i expressar-se en diversos àmbits i fomentar la seva autonomia i autoregulació, així com de posar-los límits que els donin un marc de seguretat i escolta.

- Entenem que aprendre és un acte comunitari, com també ho és ensenyar. La voluntat de construir claustres compromesos, participatius, solidaris, vitalistes i eficaços podria ser una pedra angular en qualsevol projecte educatiu. 

- Ara bé, aquesta no és sempre la realitat, sinó que sovint ens trobem amb professionals entregats però sobrecarregats, amb un volum de feina difícil de gestionar en l’horari laboral i amb una gran quantitat de situacions emocionalment complexes (ja sigui entre docents, amb els estudiants o amb les famílies). Sovint, la tasca del docent implica un conjunt d’exigències que poden acabar perjudicant als propis docents.

- Aquesta situació requereix que el claustre pugui recolzar-se i esdevenir una xarxa de suport que camini en una direcció integradora, considerant tant l’individu com la comunitat des d’una perspectiva holística.

- Als propers apartats compartim eines com la CNV i altres pràctiques restauratives que poden ser molt transformadores tan individual i col·lectivament.

image (8)_edited.jpg

Recursos

descarregues_7_x2,1.png

Aquesta pàgina web és un projecte col·laboratiu de l'alumnat del Màster Universitari en Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Especialitat: Llengua i Literatura catalana i espanyola. Volem deixar constància del nostra agraïment i reconeixement a l'equip de professors i professores del màster atès que els recursos, propostes i idees que recollim en aquesta pàgina web , en molts casos, són continguts que hem treballat als diferents mòduls del màster. 

Assignatura: Activitats i dinàmiques d'aula.

Prof. Oriol Pallarés (oriol.pallares@uab.cat)

Creative Commons International

Orgullosament creat amb Wix.com

octubre 2019 - juny 2020 |   Barcelona

bottom of page