top of page
Foto%20Gemma%20Segura%20grup%204_edited.

Gemma Segura

“El mestre que intenta ensenyar sense inspirar en l’alumnat el desig d’aprendre està tractant de forjar un ferro fred”, Horace Mann.

Tot i que la meva experiència docent ja comença a ser prou àmplia, no em sento ni de bon tros en capacitat de donar lliçons a ningú sobre com és ser una bona docent. Cada dia intento començar de nou i, sobretot en les sessions del màster, intento aprendre observant, rectificant i innovant en els camps on aplico les meves classes.  

 

Aquesta innovació l’ha provocada, entre d’altres, l'assignatura de recursos i dinàmiques d’aula. L’ús de les TIC m’ha fet canviar en la metodologia per fer despertar emocions més lúdiques. D’aquí la frase que he ressaltat a l’inici d’aquest text i els aprenentatges en sessions com la conferència de David Bueno en què va quedar palès que s’ha d’educar des de les emocions i provocant l’interès de l’alumnat.

 

Per exemple el meu pla d’acció que he aplicat en la seqüència didàctica de pràctiques d’aquest màster s’ha vist reflectit en el fet de fer grups per al desenvolupament de les activitats, donat que l’aprenentatge amb grup és molt més eficaç.

 

També el fet d’explicar els objectius i la forma d’avaluació ja des del principi del desenvolupament de la SD. Per captar l’atenció, he fet un petit “Ei!” amb un volum més fort del que se sentia i he esperat per parlar. Per mantenir l'atenció he fet trencaments de ritmes focalitzant ara l’atenció en els alumnes, personalitzant la classe fent-los preguntes; ara en una explicació amb projecció. Per promoure la convivència he anat d’un grup a l’altre mentre treballaven lliurement per resoldre dubtes. Els mateixos grups permetien el treball cooperatiu. I com a forma d’avaluació, una coavaluació amb els companys sobre l’exposició en grups i una d’individual amb el sistema Plickers.

 

D’aquest sistema Plickers i de tots els altres, en vaig quedar impressionada, sobretot per la quantitat de recursos que hi ha en línia. A l’hora de voler-los aplicar a la meva SD o a altres classes que faig a les tardes, em va fer enrere el fet que les pàgines o eren de pagament o demanaven moltes dades o eren només aptes per a Iphone. Per tant, són pocs els recursos que podré utilitzar sense que els alumnes hagin d’introduir les dades o pagar, però tot i això faré servir Plickers, Flipgrid i Menti com a mínim. 

He participat en aquest treball en la comissió dels portals educatius.

descarregues_7_x2,1.png

Aquesta pàgina web és un projecte col·laboratiu de l'alumnat del Màster Universitari en Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Especialitat: Llengua i Literatura catalana i espanyola. Volem deixar constància del nostra agraïment i reconeixement a l'equip de professors i professores del màster atès que els recursos, propostes i idees que recollim en aquesta pàgina web , en molts casos, són continguts que hem treballat als diferents mòduls del màster. 

Assignatura: Activitats i dinàmiques d'aula.

Prof. Oriol Pallarés (oriol.pallares@uab.cat)

Creative Commons International

Orgullosament creat amb Wix.com

octubre 2019 - juny 2020 |   Barcelona

bottom of page