top of page

Les normes a l'aula

Creació

Les normes tenen més força si s'aconsegueixen consensuar amb els alumnes i amb altres docents.

Posa les normes en un lloc visible a l'aula perquè tinguin més efecte en els alumnes.

Prevenció

1) Coneix el teu alumnat: aprèn els noms dels teus alumnes, reconeix la seva existència i busca converses intencionades amb cada un d'ells. Per exemple: bon dia, com esteu? Eduard, com va anar el partit de dissabte?

2) Fes servir el reforç positiu: elogia als teus alumnes quan ho mereixen emfatitzant les seves accions i no qualitats. Per exemple: que bo ets en mates! Has fet un esforç molt gran en aquest exercici!

3) Dona instruccions clares al teu alumnat: sigues concís en donar explicacions, explicant què fer i què no. Acompanya les instruccions amb el to i els gestos. Seqüencia els passos per realitzar les tasques (en un màxim de 3). Per exemple: Primer, obrirem la carpeta que tenim a l'ordinador; segon, crearem un docs amb el nostre nom per títol; tercer, alçarem el braç quan estiguem.

Correccions

1) Narració positiva: descriu les accions dels estudiants que compleixen les expectatives com a indirecta per aquells que encara no estan realitzant-les. Exemple: veig a la Maria que ja ha resolt dos dels tres exercicis demanats!

2) Correcció anònima: correcció verbal que descriu accions que no ens agraden sense dirigir-nos a l'alumne en qüestió específicament. Cal tenir en compte que la intervenció ha de descriure la solució i ser prou curta. Exemple: en dos minuts heu d'acabar la tasca, veig alguns alumnes que han de treballar-hi més dur.

3) Correcció no verbal: a vegades, un gest val més que mil paraules. Un signe discret a un alumne distret pot ajudar a reconduir la seva acció.

4) Correcció privada individual: comunicació en veu baixa a un alumne concret, ràpida i sense trencar amb el ritme de la classe, per tal de reconduir-lo. Aquesta ha de ser emocionalment calmada, però ferma alhora. Exemple: [en veu baixa] Arnau, deixa de xerrar amb el teu company i fes els dos primers exercicis. En 3 minuts vindré a veure com els tens.

Aplicació de normes

Com hem d'aplicar les conseqüències?

1) Fonamental etiquetar el comportament de l'alumne i no l'alumne en sí. Exemple: ets un desastre! Aquesta frase denota mala educació, cal parlar amb correcció.

2) Cal emfatitzar el propòsit correctiu de la conseqüència i no pas el poder que tenim com a professores davant l'alumne.

3) La intervenció sempre descriu com és la conducta esperada.

4) Cal estar emocionalment tranquils per aplicar la conseqüència. Calmats però ferms.

descarregues_7_x2,1.png

Aquesta pàgina web és un projecte col·laboratiu de l'alumnat del Màster Universitari en Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Especialitat: Llengua i Literatura catalana i espanyola. Volem deixar constància del nostra agraïment i reconeixement a l'equip de professors i professores del màster atès que els recursos, propostes i idees que recollim en aquesta pàgina web , en molts casos, són continguts que hem treballat als diferents mòduls del màster. 

Assignatura: Activitats i dinàmiques d'aula.

Prof. Oriol Pallarés (oriol.pallares@uab.cat)

Creative Commons International

Orgullosament creat amb Wix.com

octubre 2019 - juny 2020 |   Barcelona

bottom of page