La gestió del temps
Per a una bona gestió de l'aula és imprescindible que aquesta inclogui una molt bona gestió del temps i son bàsiques dues premisses:
1) Preparar-se i estructurar molt bé les classes.
2) Bona capacitat per modificar aquesta estructura sobre la marxa.
Sembla una contradicció, però com més preparada tinguis la classe, més capacitat tindràs de canviar-la, retallant continguts, sintetitzant, obviant, explicant-la d'altres maneres, etc. Fer-se una escaleta dels continguts que voleu donar a la classe afegint a cada apartat, el temps que hi voleu destinar, és una molt bona manera de gestionar el temps a l'aula. Molt important tenir en compte a quina hora del dia i quin dia de la setmana fareu la classe, perquè l'actitud dels alumnes variarà. Alguns consells:
Sigues puntual! Si no arribes a l'hora a classe els alumnes se n'adonaran i arribaran més tard que tu. Perdreu molt de temps!
No intentis explicar-ho tot molt detalladament. Prioritza i sintetitza el més important, excepte que els alumnes hi tinguin molt d'interès, tu creguis que és important, i hi hagi temps per a l'explicació.
Els lladres del temps. Compte amb els alumnes que sovint interrompen les classes. S'han de tenir controlats.
En cas de falta de temps, has de saber prioritzar continguts. No cal estressar-se! Els alumnes no saben el què deixaràs d'explicar-los.
Compta que els 5 primers minuts de classe, seran perquè l'alumne entri a l'aula, tregui els estris, passis llista, etcètera. Compta que aquests minuts no podràs explicar continguts ni fer activitats, pensa-hi quan planifiquis la sessió.
Els últims 5 minuts, els alumnes ja no estan concentrats, estan més pendents del rellotge que del professor. Aprofita-ho per a resumir el contingut de la classe i explicar si cal, el de la següent. Pensa també en aquest temps final al preparar la classe.
No traslladis a l'alumne el teu neguit per no tenir temps. Busca una solució i aplica-la. Evita dir "no sé si tindrem temps" perquè pot donar la sensació de poca preparació. O si sobra temps, tampoc els diguis "i ara, què fem?" Llança alguna pregunta sobre què has explicat, improvisa una activitat, etc.
Fes les classes a un ritme que es pugui seguir, ni molt ràpid ni molt lent. Que el rellotge no et marqui el ritme de la classe. Tu has de marcar el ritme!