Alimentació i trastorns alimentaris
Introducció
Un dels temes més presents en les vides del nostre futur alumnat és el físic, ha de ser perfecte!
Malauradament, aquesta perfecció a la qual solen desitjar arribar no és l’equivalent a saludable, sinó a aquella perfecció imposada pels cànons de bellesa de la societat actual. És a dir, sovint, nois musculats i noies primes.
Això d’aspirar a aquesta perfecció, durant l’adolescència, s’ajunta al fet que l’adolescent comença a ser més independent, fa menys àpats en família i, en general, té menys control.
És per això que és en aquesta etapa on se solen despertar els trastorns del comportament alimentari.
Com a professorat és molt important conèixer els diversos tipus de trastorn que l’alumnat pot patir, així com saber com detectar-los, prevenir-los i tractar-los posteriorment.
Ja que ens trobem en l’àmbit de la tutoria, ens centrarem en activitats de prevenció, però si cliqueu aquí, trobareu un monogràfic publicat per la Generalitat de Catalunya per tal d’informar-vos sobre la resta.
Així com factors de risc que hem esmentat, els experts afirmen que també hi ha factors de protecció, que són aquells que afavoreixen el fet que no es desenvolupin aquests trastorns i són precisament aquests aquells que intentarem fomentar des de les tutories.
Amb tot, creiem que és necessari que des dels instituts es fomentin activitats, tallers i xerrades, entre molts d’altres recursos, amb la finalitat de fer una tasca de prevenció davant de l’assetjament escolar i de crear consciència en l’alumnat. Així, des de la matèria de tutoria pensem que, un cop s’hagi parlat sobre què és el bullying, pot ser interessant dur a terme una activitat com la que trobareu en el següent apartat per tal d’endinsar l’alumnat en el tema.
Activitats
Si busquem activitats per a adolescents, docents i famílies, recomanem el document “Prevenció inespecífica dels trastorns de conducta alimentària”, publicat per l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia. Les activitats estan dividides en quatre temes:
-
Alimentació i nutrició.
-
Autoestima i habilitats de comunicació.
-
Imatge corporal.
-
Els valors ètics i estètics en la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària.
Com que creiem que l’autoestima és un dels factors més importants a reforçar per prevenir aquests trastorns, hem escollit una dinàmica de grup que ens pot ajudar a reforçar-la. Es diu “De tot cor” i l’hem extreta del web www.siguestu.cat que, creat per la Diputació de Girona, aplega un munt de recursos per treballar la intel·ligència emocional.
Tot i que aquestes activitats i recursos poden ser molt útils, també recomanem tallers i xerrades que, com que els imparteixen agents desconeguts no emmarcats amb l’etiqueta “el/la de català” solen ser més efectius. Aquí en veiem un parell:
-
Per part de la Diputació de Barcelona, trobem el “Taller d’alimentació saludable per a l’alumnat de primer cicle d’ESO”, on no només parlen de què és una alimentació saludable i en desmenteixen mites, etc., sinó que també fan dinàmiques per implicar l’alumnat. Clicant AQUÍ trobareu totes les xerrades i tallers ofertes per la Diputació de Barcelona.
-
La Fundació Imatge i Autoestima imparteix molts tallers dirigits a alumnat de totes les edats, famílies i, fins i tot, professorat, per conscienciar de la importància d’una bona alimentació i autoestima per no caure en el parany dels estereotips.
Per últim, els següents llibres i pel·lícules tracten el tema de manera desenfadada i amena. Una proposta per als llibres seria deixar-los a la secció de lectura autònoma de la nostra classe i encaminar l’alumnat que ho necessiti perquè els fullegin. Les pel·lícules es podrien veure a l’hora de tutoria i utilitzar-les per obrir debat.
Llibres:
-
Las chicas de alambre, Jordi Sierra i Fabra.
-
Bitllet d'anada i tornada, Gemma Lienas.
Pel·lícules:
-
Secreto compartido → A diferència de la majoria de ficcions, posa èmfasi en la bulímia.
-
Miedo a comer → Documentar que parla dels tractaments i com afecten a pacients.
-
Hambre al límite → Parla dels grups de suport online per a seguir aprimant-se.
-
Inocencia interrumpida → Mostra cruament les causes i conseqüències dels trastorns alimentaris.
-
Hasta el hueso → Adolescent que és internada en un centre psiquiàtric on recuperarà les ganes de viure.