top of page

Assetjament i ciberassetjament

Bullying.jpg

Un dels objectius fonamentals que ha de tenir un institut és el d’afavorir un bon clima de centre tant pel que fa a l’aprenentatge com per la convivència i, en aquest sentit, és primordial que es fomenti el respecte entre iguals. Malauradament, avui en dia ens trobem amb un gran problema: l’assetjament escolar. Però, que entenem per assetjament escolar? Es tracta d’un fenomen que coneixem popularment amb el nom de bullying i que es produeix en el moment en el qual un alumne està exposat de manera reiterada a un maltractament —que pot ser de caràcter físic, psicològic o verbal— per part d’un altre o d’altres alumnes. A més a més, també hem de tenir en compte l’existència del ciberassetjament, que es produeix de manera virtual i que, amb la facilitat d’accés que tenen avui en dia els adolescents a les xarxes, no és complicat que es doni. Així doncs, és molt important, encara que difícil, que el professorat detecti aquests casos d’assetjament per tal de poder intervenir de la manera més adequada possible i poder seguir el protocol establert per a cada cas concret.

 

Amb tot, creiem que és necessari que des dels instituts es fomentin activitats, tallers i xerrades, entre molts d’altres recursos, amb la finalitat de fer una tasca de prevenció davant de l’assetjament escolar i de crear consciència en l’alumnat. Així, des de la matèria de tutoria pensem que, un cop s’hagi parlat sobre què és el bullying, pot ser interessant dur a terme una activitat com la que trobareu en el següent apartat per tal d’endinsar l’alumnat en el tema.

Activitat

Taula_dinàmica.jpg

Recursos

En aquest apartat, trobareu una sèrie de recursos que creiem que poden ser interessants per al tractament d’aquest tema a l’aula:

  • www.bullying.cat: es tracta d’una web creada pels mestres i psicòlegs Jordi Collell i Carme Escudé i que neix amb la finalitat d’agrupar tot un seguit d’informació relacionada amb l’assetjament escolar, des d’elements per a comprendre aquest fenomen fins a propostes didàctiques o orientacions per a treballar tant des dels centres escolars com des de casa. A més a més, en l’apartat de referències inclou un gran nombre d’enllaços així com bibliografia i filmografia sobre el tema en qüestió.

  • “Els meus ulls”, Sense Ficció, TV3 (https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/sense-ficcio/els-meus-ulls/video/6032088/): “Els meus ulls” és un documental de Núria Vila que gira al voltant de la problemàtica de l’assetjament escolar i que pretén trencar amb el silenci davant d’aquest fet. 

  • Pel·lícula Cobardes (2008): és una pel·lícula espanyola dirigida i escrita per José Corbacho i Juan Cruz que tracta sobre l’assetjament escolar i en la qual es poden identificar molt bé els protagonistes d’aquest fenomen: l’agressor —en Guille— i la víctima —en Gabriel. El fet que la pel·lícula sigui breu, ja que només dura 89 minuts, fa que sigui un bon recurs per a veure-la i treballar-la a l’aula.

  • Programa KIVA (http://www.kivaprogram.net/spain): el programa Kiva, nascut a Finlàndia, té l’objectiu de prevenir l’assetjament a les escoles i es fonamenta sobre tres principis claus: la prevenció —a través d’accions universals dirigides a tot l’alumnat—, la intervenció —mitjançant accions específiques en el cas que ja ens trobem amb l’existència d’una situació d’assetjament—  i la supervisió —a partir d’una eina online amb la que compta el programa que permet avaluar la situació i fer-ne un seguiment per controlar-la.

  • Model ABC (https://www.gale.info/es/projects/abc-project): el model ABC, nom que prové de l’acrònim anti-bullying center, s’ha portat a terme a Irlanda per part de la investigadora O’Moore i es basa en tres principis bàsics: evitar l’agressió, ser tolerant i preocupar-se pels altres. Amb aquest mètode, doncs, es vol conscienciar tota la comunitat educativa envers les conductes negatives i, a més a més, proporcionar eines i estratègies per tal d’evitar el sorgiment de l’assetjament a les escoles.

descarregues_7_x2,1.png

Aquesta pàgina web és un projecte col·laboratiu de l'alumnat del Màster Universitari en Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Especialitat: Llengua i Literatura catalana i espanyola. Volem deixar constància del nostra agraïment i reconeixement a l'equip de professors i professores del màster atès que els recursos, propostes i idees que recollim en aquesta pàgina web , en molts casos, són continguts que hem treballat als diferents mòduls del màster. 

Assignatura: Activitats i dinàmiques d'aula.

Prof. Oriol Pallarés (oriol.pallares@uab.cat)

Creative Commons International

Orgullosament creat amb Wix.com

octubre 2019 - juny 2020 |   Barcelona

bottom of page