top of page

Racisme i prejudicis

imatge conviure.jpg

Durant l’etapa de secundària obligatòria es preveu que els alumnes aprenguin a conviure en comunitat i amb la diversitat que els envolta amb projectes i treballs com el “Servei a la comunitat” o l’Aprenentatge i servei”. Aquestes són experiències clau per desenvolupar competències en entorns reals que a aula són impossibles i, per tant, grans oportunitats per treballar-les. Però l’aula és en si mateixa un context de diversitat en el qual han d’aprendre a conviure. Com a espai de representació del món que els envolta és el nostre deure com a tutors que aprenguin a ser una classe més enllà d’un grup, es coneguin i estableixen vincles com una veritable comunitat d’aprenentatge.

 

És per això que treballar el racisme i els prejudicis és competencialment clau per aprendre a superar les diferències individuals i grupals amb l’objectiu de respectar, valorar i conviure amb aquesta diversitat. Així també fomentem la cultura de la pau i prevenim conflictes. En aquest racó, promourem el coneixement per crear consciència social i empatia, però també unes capacitats que els permetin establir relacions positives amb els altres. Les activitats es podrien desenvolupar en relació amb les assignatures de llengües, ètica i geografia i història.

Activitats

Dinàmica d'aula "Les nostres etiquetes". Avaluació diagnòstica de la qüestió. 

Es reparteixen post-it a cada alumne amb estereotips/etiquetes, escrits prèviament o classificacions que fem culturalment per dividir-nos socialment (ex. dona negra, home blanc, xinès, africà, magrebí, francès, sud-americà, anglès, espanyol, català, andalús, etc.) Sense mirar els papers se’ls han d’enganxar al front de cara als companys. Després s’han de començar a desplaçar per la classe amb les seves etiquetes i quan es trobin de cara amb un company/a han de representar només amb mímica l’etiqueta de qui tenen davant. L’altre l’ha d’endevinar i després fer el mateix amb el seu company. Quan tothom ha descobert el seu personatge o passats quinze minuts ens asseiem en rotllana i comentem un per un què ha passat, quines interpretacions han fet per representar la nostra etiqueta i per què. Evidenciem com a tutors les exageracions o caricatures que fem per exaltar aquestes etiquetes per tal que es facin conscients. També prenem nota sobre quins comportaments i comentaris fan els alumnes com a diagnòstic per veure què cal treballar.

TAULA 1 (1).jpg

Glossari

Busca al DIEC2 els següents conceptes bàsics, copia’ls al teu quadern i posa algun exemple propi on es mostri el significat: raça, racisme, xenofòbia, discriminació, estereotip, prejudici i tolerància.

TAULA 2 (1).jpg

Pel·lícules recomanades

El cinema i els documentals tenen una capacitat d’informar i sensibilitzar molt potent a través d’històries personals englobades en contextos històrics reals. Es podria realitzar un cinefòrum per fer  reflexionar i desenvolupar l’esperit crític dels alumnes a través del coneixement d’aquestes històries i dels conceptes que hem vist.

  • Figuras Ocultas: pel·lícula sobre el paper clau que van tenir les dones negres al fet que l’home trepitgés la Lluna al 1969. Es pot treballar la doble discriminació per ser dona i ser negra.

  • Criadas y Señoras: pel·lícula sobre el servei negre als EE.UU a mitjans de segle XX. També es pot treballar la doble discriminació.

  • Green Book: pel·lícula sobre la relació d’amistat entre un italoamericà i un pianista negre que van de gira pel sud dels EE.UU. Permet estudiar com i perquè el viatge els enfronta a conèixer-se, canviar i entendre’s.

  • American history X: pel·lícula sobre la història d’un jove nazi i la seva evolució. Permet estudiar la història del segle XX i reflexionar des de la complexitat dels personatges. Bona oportunitat per treballar conjuntament amb geografia i història.

  • Dios mío, ¿pero qué te hemos hecho?: comèdia francesa que permet treballar les relacions interculturals i els estereotips des de l’humor.

 

Documentals recomanats

Els següents documentals tenen la voluntat de conscienciar i fer reflexionar sobre les raons per les quals les persones emigren i les desigualtats existents en el nostre món. L’empatia i el coneixement sobre l’altre són essencials per desenvolupar una pedagogia de la solidaritat, la cooperació i la convivència i prevenir actituds racistes o discriminatòries.

  • Astral: documental d’actualitat sobre el drama dels refugiats al Mediterrani que permet observar i reflexionar sobre situacions reals i la resposta social i política, o no, que està tenint.

  • La pesadilla de Darwin: documental sobre l’explotació dels recursos a Tanzània i les desigualtats socials entre Nord i Sud. També serveix per generar empatia vers els altres i crear consciència social. Bona oportunitat per treballar conjuntament amb geografia i història. Recomanable per batxillerat per la seva duresa.

 

Lectura especialment recomanable

  • El país del miedo, Isaac Rosa: novel·la que permet treballar i reflexionar les pors socials en relació als altres a la ciutat i la influència dels mitjans de comunicació i la ficció en la creació d’aquestes pors. Permet veure a través de Carlos, el protagonista, l’origen d’aquestes i els comportaments discriminatoris com a reacció a pors inventades o factors que hi pot haver darrere del racisme.

 

Recursos, manuals i bibliografia general

En aquest enllaç molt complet de l'Ajuntament de Gijón trobareu una gran quantitat de bibliografia i recursos relacionats molt accesibles i útils (com guies, unitats didàctiques o música). També organitzacions com Aministia internacional  o  Ayuda en acción ens proposen activitats, lectures i idees molt innovadores per combatre la discriminació. Si voleu més bibliografia d’investigació l’ UGT i la Federació de Serveis públics de la UGT també recull lectures de qualitat. A continuació també us proposo una selecció personal que servirà de marc teòric i manuals i articles més específics.

AMENDOLA, G. (2000). La ciudad postmoderna. Madrid: Ediciones Celeste.

BAUMAN, Z. (2006). Vida líquida. Barcelona: Paidós.

BAUMAN, Z. (2006). Confianza y temor en la ciudad. Vivir con extranjeros. Barcelona: Arcàdia.

ANTÓN, C., APARICIO, R., GARCÍA, R (2007-2013).  Manual de apoyo para la prevención y detección del racismo, la xenofòbia y otras formas de intolerancia en las aulas. Disponible en: http://www.mitramiss.gob.es/oberaxe/ficheros/documentos/ManualApoyoPrevencionDeteccionRacismoXenofobiaAulas.pdf

DADZIE, S. (2004). Herramientas contra el racismo en las aulas. Madrid: Ediciones Morata. S.L.

DEL OLMO, M. (2007). La articulación de la diversidad en la escuela: Un proyecto de investigación en curso sobre las “Aulas de Enlace”. Revista de Dialectología y Tradiciones Populares, 2007, enero-junio, vol. LXII, n.o 1. Disponible en: http://dra.revistas.csic.es/index.php/dra/article/view/31/32

DELGADO, Manuel (1998). Diversitat i integració. Barcelona: Editorial Empúries.

OTERO, G. (sin año) Manual para la prevención y gestión de incidentes racistas en las aulas. Disponible en: https://sosracismo.eu/wp-content/uploads/2016/06/Manua-prevenci%C3%B3n-racismo-Aulas.pdf

ROSA, I. (2009). El país del miedo. Barcelona: Seix Barral.

descarregues_7_x2,1.png

Aquesta pàgina web és un projecte col·laboratiu de l'alumnat del Màster Universitari en Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Especialitat: Llengua i Literatura catalana i espanyola. Volem deixar constància del nostra agraïment i reconeixement a l'equip de professors i professores del màster atès que els recursos, propostes i idees que recollim en aquesta pàgina web , en molts casos, són continguts que hem treballat als diferents mòduls del màster. 

Assignatura: Activitats i dinàmiques d'aula.

Prof. Oriol Pallarés (oriol.pallares@uab.cat)

Creative Commons International

Orgullosament creat amb Wix.com

octubre 2019 - juny 2020 |   Barcelona

bottom of page