Protocol Violència masclista
Breu definició i conceptes clau
“Les relacions abusives dels nois respecte a les noies són la manifestació d’un sistema que interpreta, representa i converteix el gènere en desigualtat en què, sota un esquema rígid de masculinitat i feminitat, sovint s’estableix una relació jeràrquica i androcèntrica”. (Departament d’Educació. Protocol d’actuació davant situacions de violència masclista)
Tal com apunta el protocol del Departament d’Educació: “La violència masclista comporta molts àmbits, tipus i manifestacions i, per això, sovint tenim la necessitat d’emprar el mot en plural: violències masclistes. Ara bé, vist l’àmbit acotat de l’abordatge de la violència d’aquest protocol, i perquè així es fa referència a la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, s’ha optat per emprar en aquest protocol el terme violència masclista en singular”. D’aquesta manera, l’esmentat protocol “recull la visió de la violència masclista transmesa a partir de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista i per la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes i que la coeducació és l’eina fonamental per combatre-la en l’àmbit educatiu.” I, per tant, “l'acció d’aquest protocol incideix específicament en el concepte de violència masclista entesa com aquella que s’exerceix per part dels homes contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic.”
El sexisme és el conjunt d'actituds que es caracteritzen pel menysteniment o la desvaloració de tot el que són o fan les persones de l'altre sexe. En la nostra societat, en tractar-se d’una societat eminentment patriarcal, el sexisme es dirigeix a les dones.
La coeducació és l’acció educativa clau en la prevenció de la violència masclista.
L’article 12, sobre Coeducació, manifesta que, segons la llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista:
“La coeducació, als efectes d'aquesta llei, és l'acció educadora que valora indistintament l'experiència, les aptituds i l'aportació social i cultural de les dones i els homes, en igualtat de drets, sense estereotips sexistes i androcèntrics, ni actituds discriminatòries, per tal d'aconseguir l'objectiu de construir una societat sense subordinacions culturals i socials entre dones i homes. Els principis de la coeducació són un element fonamental en la prevenció de la violència masclista”.
Aquest protocol inclou mesures de prevenció i de protecció.
Formes de la violència masclista
-
Violència física: Comprèn qualsevol acte o omissió de força contra el cos d'una dona, amb el resultat o el risc de produir-li una lesió física o un dany.
-
Violència psicològica: Comprèn tota conducta o omissió intencional que produeixi en una dona una desvaloració o un patiment, per mitjà d'amenaces, d'humiliació, de vexacions, d'exigència d'obediència o submissió, de coerció verbal, d'insults, d'aïllament o qualsevol altra limitació del seu àmbit de llibertat.
-
Violència sexual i abusos sexuals: Comprèn qualsevol acte de naturalesa sexual no consentit per les dones, inclosa l'exhibició, l'observació i la imposició, per mitjà de violència, d'intimidació, de prevalença o de manipulació emocional, de relacions sexuals, amb independència que la persona agressora pugui tenir amb la dona o la menor una relació conjugal, de parella, afectiva o de parentiu.
-
Violència econòmica: Consisteix en la privació intencionada i no justificada de recursos per al benestar físic o psicològic d'una dona, i, si escau, de les seves filles o fills, i la limitació en la disposició dels recursos propis o compartits en l'àmbit familiar o de parella.
Mesures preventives i catàleg de recursos
Per prevenir aquestes conductes cal que el centre educatiu disposi d’eines i estratègies per incidir en les causes que les produeixen, tot actuant com a factors de protecció. (Vegeu el protocol de conflictes greus i les eines de prevenció de la comissió de tutoria).
A continuació, s’ofereixen orientacions per a la prevenció d’aquestes conductes a partir dels factors de risc analitzats:
● Manca de vincles afectius segurs i un insuficient acompanyament emocional
● Dificultat en el desenvolupament de les capacitats lliures d’estereotips
● Dificultat en la construcció d’una identitat lliure d’estereotips
● Manca d’aprenentatge ètic i de pensament crític
● Visió estereotipada de les relacions afectives i sexuals
● Desconeixement entorn del fenomen de les violències masclistes
● Manca de vincles afectius segurs i un insuficient acompanyament emocional
Recursos útils
Calaix de recursos del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Famílies
Dossier Créixer en família: guia pedagògica (12-16 anys):
Llibre:
PRATS, Miquel A.; DORADO, C. (coordinació). I-confiables: educar en l'ús saludable i segur de les noves tecnologies. Sabadell: Ajuntament de Sabadell.(2009)
Què fer davant d’un atac de violència masclista ocorregut dins del centre educatiu?
L’itinerari d’acció del protocol seria el següent:
-
Davant del coneixement o sospita d’una situació de violència masclista, hem d’anar a veure la direcció de l’institut, que -al seu torn- es comunicarà amb la inspecció d’educació.
-
La direcció valorarà si es reforcen les mesures preventives de nous casos.
-
La direcció elaborarà un informe de valoració que inclourà una entrevista a l’alumnat implicat, una entrevista al cercle íntim d’amistats i una entrevista a les famílies.
-
Es proporcionarà protecció a la víctima, en el marc de la intervenció educativa (coordinades per la direcció del centre i tutor/a)
-
Es farà una detecció de necessitats educatives i una concreció d’actuacions (coordinades pel tutor/a, orientador/a educatiu, mestre/a de pedagogia terapèutica i l’EAP).
-
Es buscarà la col·laboració i compromís amb les famílies dels alumnes afectats (coordinades per la direcció del centre i el tutor/a)
-
Pràctiques restauratives: reconeixement, acceptació i reparació del dany, coordinades pel tutor/a, l’orientador/a educatiu i/o mestre/a de pedagogia terapèutica.
-
Seguiment i tancament del cas: explicitació de l'autoaprenentatge (coordinades per la direcció del centre i el/la tutor/a).
Fonts documentals:
Podeu consultar el protocol, aquí: GENERALITAT DE CATALUNYA. Departament d’Educació (2019). “Protocol de prevenció, detecció i intervenció davant la violència masclista entre l’alumnat. [En línia]: