Protocol Racisme
En aquest apartat resumim el protocol de prevenció, detecció i intervenció davant de conductes d’odi o discriminació, centrant-nos específicament en les conductes discriminatòries racistes i xenòfobes.
Què són les conductes racista i xenòfoba?
-
La conducta racista es fonamenta en la desigualtat de tracte i de drets que resulta de la classificació de les persones en grups segons el color de la pell o el seu origen ètnic, racial o nacional.
-
La conducta xenòfoba rebutja, discrimina o manifesta odi envers les persones d’origen estranger. La xenofòbia no acostuma a dirigir-se a tots els estrangers, sinó que sovint està relacionada amb la seva situació socioeconòmica
-
Les conductes discriminatòries es veuen alimentades pel discurs racista i xenòfob: hi ha notícies a la premsa, programes de ràdio o televisió, o discursos públics que, per exemple, identifiquen una ètnia amb una determinada conducta incívica o delictiva, com si tots els seus membres es dediquessin a delinquir. Aquest discurs contribueix a justificar, “normalitzar” i difondre les conductes racistes i xenòfobes, tant en les institucions com en la vida quotidiana.
-
Aquestes conductes solen promoure tòpics estereotípics com la diferència d’aparença, la desviació de les normes i els valors, la competència pels recursos i ajuts o l’amenaça.
-
Les conductes discriminatòries racistes o xenòfobes poden produir-se de forma continuada i convertir-se en assetjament racista o xenòfob.
El racisme i la xenofòbia en el context educatiu:
-
Les conductes de discriminació directa que poden experimentar adolescents i joves en els centres són el menyspreu, la infravaloració, els insults i burles, la negació de favors, l’exclusió, les amenaces i agressions físiques, la intimidació i l’assetjament. És important destacar que els comportaments racistes s’exerceixen de manera més freqüent en grup que en solitari.
-
Des dels centres educatius, cal abordar el racisme preventivament per desfer els estereotips, posar en evidència els prejudicis envers persones i grups, i evitar els comportaments racistes. Una bona manera de treballar per la inclusió i el respecte a la diversitat és conèixer què hi ha de veritat en algunes de les afirmacions que es fan sobre diversitat cultural.
-
L’educació intercultural té com a finalitat última la igualtat en drets, deures i oportunitats de totes les persones, i el dret a la diferència en un marc de valors convivencials compartits. També promou espais d’inclusió basats en la igualtat i la necessitat de compartir uns valors comuns que ajudin a conviure en una mateixa comunitat.
-
Els tres eixos bàsics sobre els quals s’ha de bastir l’educació intercultural són:
-
Igualtat: garantir una educació bàsica i de qualitat per a tothom.
-
Diversitat: educar per aprendre a conviure en societats plurals i complexes, comprendre el món en tota la seva diversitat, compartir valors i valorar tothom.
-
Identitat: educar per contribuir a la construcció de personalitats madures i responsables, d’identitat múltiple, amb arrels i sentit de pertinença al territori on viuen.
Objectius del protocol de prevenció, detecció i intervenció davant conductes d’odi i discriminació, dins de les quals s’emmarquen les conductes racistes o xenòfobes.
Objectiu:
-
Dotar els centres educatius d’una eina per prevenir, detectar i intervenir davant les conductes d’odi i discriminació.
Objectius específics:
-
Sensibilitzar i conscienciar el professorat i el personal del centre, l’alumnat i les seves famílies sobre l’existència de valors implícits amagats que es manifesten en discursos i conductes discriminatòries.
-
Fomentar la implementació de mesures preventives en els centres educatius.
-
Facilitar la detecció de conductes d’odi i discriminació que poden afectar el benestar de les persones i vulnerar els seus drets elementals.
-
Promoure les intervencions educatives davant conductes d’odi i discriminació amb l’alumnat i les seves famílies.
-
Establir un circuit de coordinació entre els diferents membres de la comunitat escolar i educativa implicats en el protocol.
Què fer davant d’una situació de violència racista o xenòfoba ocorreguda dins del centre educatiu?
L’itinerari d’acció del protocol seria el següent:
-
Davant del coneixement o sospita d’una situació de violència racista o xenòfoba, hem d’anar a veure la direcció de l’institut, que -al seu torn- es comunicarà amb la inspecció d’educació.
-
La direcció valorarà si es reforcen les mesures preventives de nous casos.
-
La direcció elaborarà un informe de valoració que inclourà una entrevista a l’alumnat implicat, una entrevista al cercle íntim d’amistats i una entrevista a les famílies.
-
Es proporcionarà protecció a la víctima, en el marc de la intervenció educativa (coordinades per la direcció del centre i tutor/a).
-
Es farà una detecció de necessitats educatives i una concreció d’actuacions (coordinades pel tutor/a, orientador/a educatiu, mestre/a de pedagogia terapèutica i l’EAP).
-
Es buscarà la col·laboració i compromís amb les famílies dels alumnes afectats (coordinades per la direcció del centre i el tutor/a).
-
Pràctiques restauratives: reconeixement, acceptació i reparació del dany, coordinades pel tutor/a, l’orientador/a educatiu i/o mestre/a de pedagogia terapèutica.
-
Seguiment i tancament del cas: explicitació de l'autoaprenentatge (coordinades per la direcció del centre i el/la tutor/a).
Recursos
-
Protocol de prevenció, detecció i intervenció davant conductes d’odi i discriminació .http://xtec.gencat.cat/web/.content/centres/projeducatiu/convivencia/protocols/conductes-odi-discriminacio/documents/Protocol_8_prev-det-interv_conductes_odi_discriminacio.pdf
-
Propostes per avançar en l’educació intercultural. Departament d’Ensenyament.
-
SOS Racisme. http://www.sosracisme.org/
-
Observatori Espanyol del Racisme i la Xenofòbia. http://www.mitramiss.gob.es/oberaxe/es/
-
Para una Pedagogía Decolonial, Zulma Palermo (editora). https://studylib.es/doc/8811832/para-una-pedagog%C3%ADa-decolonial
-
Revista “Desde el margen” http://desde-elmargen.net/n1/
-
Infants i joves d’origen immigrant a Catalunya. Un estat de la qüestió socioeducativa. Fundació Jaume Bofill (2017) https://www.fbofill.cat/sites/default/files/Estatquestio_Documenttreball_30_BeaBallestin_300317.pdf
-
Orientaciones. Manual para combatir el discurso de odio en internet a través de la educación en derechos humanos. Institut de la Joventut-Council of Europe (edició revisada, 2016) http://www.injuve.es/conocenos/ediciones-injuve/orientaciones-manual-para-combatir-el-discurso-de-odio-en-internet
-
“Discriminació i intolerància”. Brúixola: Manual per a l’educació en drets humans amb els joves. Council of Europe. https://www.coe.int/en/web/compass/discrimination-and-intolerance
-
“Discriminació”. Petit Compass. Manual d’educació en drets humans per a infants. AHEAD – Associació d'Educadores i Educadors en Drets Humans – Council of Europe http://aheadedu.org/petit-compass/v-temes/discriminacio/