Recursos interactius i gammificació
Pear Deck
Pear Deck permet fer que les teves presentacions de Google Slides siguin interactives, és a dir, que l’alumnat pugui interactuar amb les diapositives des del seu dispositiu. Pear Deck s’instal·la al navegador web en forma de complement (plug-in), de manera que es pot accedir directament des de Google Slides. Aquesta eina et permet afegir diversos models de preguntes, des d’introduir text, dibuixar, arrossegar ítems, preguntes test o enllaços web.
La particularitat de Pear Deck és que quan es projecten les respostes es fa de manera anònima (només el professor pot veure a qui correspon cada pregunta) i que no hi ha pressió de temps. A més a més, mentre es projecta la presentació el professor pot improvisar una nova pregunta i afegir-la sense problemes. A la pàgina web es recomana que el professor utilitzi una tablet amb el tauler de control, però no és necessari per fer funcionar l’eina.
Cal registrar-se amb un compte de Google per poder fer-la servir i durant els primers 30 dies pots provar la versió Premium de franc. La versió gratuïta conté la majoria de les funcionalitats, però no totes. Pel que fa a les tarifes, ofereixen un 60% de descompte als professors i depenent de l’opció de pagament (mensual o anual) la subscripció oscil·la entre 12,50-18 $ al mes. Cal no oblidar que també fan pressupostos a mida per a grups de professors o centre educatius sencers amb preus més ajustats.
Punts a destacar
-
L’eina permet treballar sobre la base d’una presentació de Google Slides ja feta.
Punts a millorar
-
L’eina no és gaire intuïtiva al principi i cal familiaritzar-s
Kahoot
Kahoot permet crear jocs educatius seguint l’estructura de pregunta i quatre possibles respostes. L’element més destacat d’aquesta eina és el vessant lúdic, ja que a cada joc es crea un rànquing dels participants i es valora no només l’encert sinó la rapidesa de la resposta. Tot i que el format sempre és el mateix, l’eina permet afegir vídeos o imatges a la pregunta i també es pot regular el temps de resposta.
Tant les respostes correctes com la classificació dels participants són públiques i es visualitzen després del temps de resposta.
Per participar en un joc, els alumnes només necessiten un dispositiu amb navegador web, sigui tauleta, mòbil o ordinador portàtil. Ara bé, Kahoot també disposa d’una aplicació (Android i iOS) per facilitar-ne l’accés.
Punts a destacar
-
És una eina que motiva molt els estudiants.
-
Es pot fer anar en tota mena de dispositius.
Punts a millorar
-
L’eina valora la rapidesa de resposta quan en el fons no és tan important.
-
El rànquing general es mostra al final de cada resposta, cosa que augmenta la tensió i la competitivitat.
Gooze Chase
Goose Chase és una eina que serveix per organitzar gimcanes. El funcionament és força senzill: l’aplicació, disponible tant per a Android com iOS, et permet crear una llista de missions i a continuació afegir una opció de verificació, sigui una foto o vídeo, text (molt útil per introduir endevinalles, codis o missatges ocults) o geolocalització. Per tant, els alumnes podran anar completant les diverses proves de la gimcana de manera autònoma sense risc a fer trapes. El docent podrà verificar cada missió accedint a les proves que els alumnes adjuntin. El punt positiu d’aquesta eina és que no calen molts dispositius, atès que es juga en equip i per tant només es necessita un mòbil o taueta per grup.
Tot i que l’aplicació està en anglès, les gimcanes es poden crear en català o castellà sense cap problema. Pel que fa al registre, es pot crear un compte de zero o accedir-hi a través de Facebook.
A continuació us deixem amb una proposta de gamificació per a una visita a un museu.
Punts a destacar
-
És una aplicació gratuïta i força intuïtiva.
Punts a millorar
-
L’aplicació està en anglès.
Quizlet
Quizlet és una eina interactiva per a l’aprenentatge d’idiomes que funciona a partir de la creació de flashcards o fitxes. En aquestes fitxes es pot anotar el temari a estudiar (habitualment vocabulari d’un idioma a un altre, sinònims, frases fetes o conceptes nous amb la seva definició) i un cop creades, Quizlet et permet utilitzar-les de maneres molt diverses.
En primer lloc, tenim el mode “Fichas” on veurem tot el temari a estudiar. Si premem sobre la fitxa, se’ns mostrarà el dors (amb la definició, sinònim o imatge, segons com s’hagi creat). El mode “Aprender” ens mostra un examen de resposta múltiple amb un concepte i quatre possibles definicions. En el mode “Escribir” haurem d’anotar la resposta corresponent a cada concepte. En el mode “Ortografia” se’ns mostra un concepte, però primer haurem d’escoltar la resposta i anotar-la. En el mode “Probar” se’ns genera un examen amb estils de pregunta variat (preguntes escrites, de relacionar, de resposta múltiple i de verdader o fals) i ens puntua sobre 100 en funció de les respostes correctes. Totes aquestes funcionalitats estan emmarcades en la categoria “Estudiar”, ara bé, també disposem de dues funcionalitats més en la categoria “Jugar”. Es tracta del mode “Combinar”, un joc en el qual hem d’arrossegar el concepte damunt de la definió fins que desapareguin tots els requadres de text. Per acabar, el mode “Gravedad” obre un joc més elaborat en què hem de protegir un planeta d’una pluja d’asteroides. Els asteroides són els conceptes a estudiar i per destruir-los hem d’anotar la resposta corresponent.
Cal afegir que les fitxes s’organitzen en carpetes que alhora es poden compartir en una biblioteca pública. Així doncs, si busquem “català” al cercador ens apareixen un gran nombre de fitxes creades tant per estudiants com per professors.
Els mestres, a més, disposen d’una altra opció de joc anomenada Quizzlet Live. Es tracta d’un joc col·laboratiu en què es necessiten un mínim de 4 jugadors. El programa divideix els 4 jugadors en 2 equips de manera aleatòria. En la pantalla apareixerà un concepte la resposta del qual tindrà algun membre de l’equip, per la qual cosa és vital treballar plegats. Si se selecciona una resposta incorrecta, el comptador es reinicia i cal tornar a començar amb les respostes novament barrejades.
El primer equip que respongui correctament a totes 8 preguntes guanya.
Existeix una versió Premium de pagament amb material creat per experts.
Punts a destacar
-
Ofereix moltes opcions per repassar el temari.
-
La versió gratuïta és molt completa.
-
La versió Quizzlet Live permet jugar de manera col·laborativa.
Punts a millorar
-
La web està en castellà, però la traducció no és del tot bona (ex: “Probar” es refereix a “Test” en anglès i per tant “Examinar” seria més adequat).