top of page

Llibreta de notes digital

Additio

És un quadern de notes digital multiplataforma, que permet controlar també l’assistència dels alumnes i la planificació del curs.

Suposem un professor de llengua en un trimestre normal: recull algunes redaccions i exercicis, demana un treball en grup i que se’n faci la presentació oral, activitats que valen un 40% de la nota; fa un examen de cada unitat, que conjuntament han de suposar el 40% de la nota i ha de valorar l’actitud, que computa un altre 20%. A més ha d’anar amb compte en fer les mitjanes per si algun alumne no ha pogut lliurar una prova (perquè això no vol dir que hagi tret un 0). Així, calcular la nota del trimestre dels seus 5 grups li suposa moltes hores fent comptes. Amb Additio, com amb altres quaderns de notes digitals, aquest procés s’automatitza.

Additio permet anar posant les notes de cada alumne en cada prova, com abans en els quaderns de professors i crear una fitxa de cada alumne, que en reculli la foto, per identificar-lo, totes les seves dades, oficials i informals, obtingudes de converses amb altres professors o alumnes, així com ressenyes de les interaccions amb ell. També pot fer comentaris sobre els grups. Molt útil per tenir tota la informació de l’alumne en les reunions de tutoria amb la família, per exemple, o per passar-la-hi al professor de l’any següent.

Cal destacar

  • Té versió web, tauleta i mòbil (iOs i Android) i la subscripció dóna dret a utilitzar l’app a l’ordinador i a tres dispositius. Així, és possible portar les notes a qualsevol lloc, i utilitzar l’ordinador perquè sigui més còmode introduir les dades.

  • Permet introduir rúbriques per avaluar els alumnes, i també les competències.

  • Està vinculada al Google Classroom, de manera que es poden importar les notes de proves que es facin amb Google Forms. També importa dades de fulls de càlcul, la qual cosa en cas d’utilitzar Moodle permet importar els grups, o notes de proves amb altres apps com Socrative.

  • Té un gran servei de suport en línia, amb tutorials sobre cada funcionalitat.

  • Té un període de prova gratuït de trenta dies: si no es considera útil, no costa diners.

  • Té la interfície en castellà i català, així que pot elaborar els informes en les dues llengües.

 

A millorar

  • És de pagament: la versió per a professors individuals, anomenada Plus, costa 8,99 euros/any (el 2020), i permet utilitzar la versió web a un PC i instal·lar-la a tres dispositius mòbils. Alguns centres compren la llicència per a tots els professors, en una versió anomenada Collaborate, que permet un treball col·laboratiu dels docents.

  • Només la llicència Collaborate, per a tots els professors d’un centre, permet compartir amb altres docents calendaris, planificacions, rúbriques, dades o notes dels alumnes. Aquesta versió permet també contactar directament per correu amb els alumnes o les seves famílies des de l’app.

iDoceo

Molt similar a Additio, Idoceo és un quadern de notes per a l’iPad a què se li poden afegir un nombre il·limitat d’estudiants. Permet posar-hi les notes de proves i exàmens, i puntuar també per colors o cares per valorar l’actitud setmanal, per exemple. Calcula les mitjanes automàticament i permet afegir documents a cada alumne, per exemple les autoritzacions parentals o els correus amb les famílies. Permet portar un diari de classe, en el que registra què ha passat en cada sessió i crear un pla per establir on seu cada alumne i passar llista visualment amb rapidesa.

Cal destacar

- No és barata (12,99 euros), però la quota és un pagament únic, no una subscripció i dóna dret a les actualitzacions gratuïtes.

-Emmagatzema les dades al dispositiu, de manera que no necessita internet per funcionar, i s’enllaça amb Dropbox per guardar una còpia de seguretat.

- Té la interfície en castellà i català.

 

A millorar

- Requereix tenir un dispositiu iOs (preferiblement Ipad). No funciona amb mòbils Android

- No permet treballar des del PC ni des de Mac

- La llicència només permet tenir-la instal·lada en un dispositiu

Socrative

Socrative és una eina multimèdia que permet crear qüestionaris i rebre immediatament les respostes dels alumnes i calcular la seva nota, a través d’ordinadors o de dispositius mòbils. El seu desenvolupador assenyala que un professor d’institut de matemàtiques estalvia 80 minuts a la setmana revisant exàmens gràcies a aquesta app, que té una versió gratuïta. Socrative requereix que tots els alumnes treballin en un entorn digital, i aleshores treu instantàniament les notes de proves d’opció múltiple, de veritable o fals, o d’omplir buits amb la paraula adequada. Permet exportar les notes a Excel o Sheets, i programar aquests fulls de càlcul perquè determinin les notes, o a partir d’ells incorporar-les a quaderns de notes digitals com Additio o Idoceo. També pot utilitzar-se a classe en estratègies de gamificació, creant competicions per resoldre una prova contrarellotge, per exemple.

Cal destacar

- Té una versió gratuïta, la limitació més gran de la qual és que sols admet una classe, i de fins a 50 alumnes, per sessió.

- És molt motivador per als alumnes, perquè poden veure les notes en acabar la prova.

 

A millorar

- La versió Pro és cara (59,99 dòlars a l’any el 2020), té capacitat per crear 10 classes i tenir 150 estudiants i no permet exportar directament les qualificacions a quaderns de notes digitals, sinó només a través de fulls de càlcul (com la versió gratuïta).

- No permet importar les dades dels alumnes o les proves d’altres documents.

- La interfície està només en anglès.

Google Classroom

Last but not least.... Classroom és una plataforma per a la gestió de l’aprenentatge, gratuïta per a qualsevol persona que tingui un compte de Google, que permet connectar els professors amb els alumnes dins i fora de l’escola. Concebuda com una aula virtual, permet crear classes, distribuir material didàctic, assignar tasques, contactar per correu amb els estudiants, crear rúbriques d’avaluació... i crear carpetes de Google Drive per a cada tema, tasca o estudiant per tenir-ho tot organitzat. Els professors poden afegir els estudiants manualment o crear un codi amb la seva classe perquè els alumnes s’hi uneixin automàticament. Si els alumnes treballen en línia (no amb proves i exercicis en fulls de paper), el professor pot veure en temps real les seves tasques, revisar-les i corregir-les. Les notes pot exportar-les a un full de càlcul Sheet, que pot configurar per calcular les mitjanes.

 

Cal destacar

  • És gratuïta, no conté anuncis, i no utilitza les dades dels estudiants o els del professor, o els continguts, amb propòsits publicitaris.

  • S’integra amb les diferents apps de Google: Gmail per contactar als estudiants, Sheets per posar qualificacions, Docs per lliurar feines, Forms per crear tests que s’avaluen automàticament i YouTube i Slides per fer-los arribar material didàctic.

  • Millora l’organització del professor i dels alumnes: tenen tots els materials de classe i les tasques juntes, en una carpeta compartida amb Google Drive.

A millorar

  • No té les prestacions d’un veritable quadern de notes digital

descarregues_7_x2,1.png

Aquesta pàgina web és un projecte col·laboratiu de l'alumnat del Màster Universitari en Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Especialitat: Llengua i Literatura catalana i espanyola. Volem deixar constància del nostra agraïment i reconeixement a l'equip de professors i professores del màster atès que els recursos, propostes i idees que recollim en aquesta pàgina web , en molts casos, són continguts que hem treballat als diferents mòduls del màster. 

Assignatura: Activitats i dinàmiques d'aula.

Prof. Oriol Pallarés (oriol.pallares@uab.cat)

Creative Commons International

Orgullosament creat amb Wix.com

octubre 2019 - juny 2020 |   Barcelona

bottom of page