Avaluació formativa i posada en comú
Plickers
Plickers és una eina molt útil per a l’avaluació formativa i per a la recollida d’evidències sobre els aprenentatges dels alumnes. Abans de portar-la a l’aula, convé que hagis creat una llista amb els alumnes de la classe i hagis imprès els codis QR que el web et proporciona per a cadascun d’ells. Pots preparar un seguit de preguntes que els alumnes hagin de respondre, o crear-les amb ells a la classe. Hauran de mostrar el codi per la banda que correspongui a la resposta que volen donar: a), b), c) o d). Necessitaràs el telèfon mòbil o una tauleta per escanejar els codis. Un cop tothom hagi respost, podràs projectar els resultats a la pissarra electrònica. Els alumnes poden modificar les seves respostes si canvien d’opinió, (només cal tornar a escanejar el codi) i es pot reflexionar i debatre a partir dels resultats projectats. Més tard, podràs revisar les respostes de cada alumne.
Aquesta eina, com que no és competitiva, permet la reflexió pausada a l’hora de respondre i l’anàlisi posterior, ja que els alumnes no estan esperant impacientment per a veure la següent pregunta i superar l’adversari. Val a dir que, gratuïtament, aquest recurs només permet formular les preguntes d’unes maneres limitades i de cinc en cinc. Si vols fer més preguntes, has de crear un altre “paquet”.
Punts a destacar
-
No requereix que els alumnes disposin d’ordinador, tauleta o mòbil.
-
Queda el registre de les respostes de cada alumne.
-
No fomenta la competència.
Punts a millorar
-
Gratuïtament no pots crear més de cinc preguntes per “paquet”.
Google docs
Google docs no només permet crear documents i modificar-los al núvol ni és solament un espai per a fer treballs en grup! També pot ser una eina molt interessant per a l’avaluació formativa. Si demanes un escrit als alumnes i ells comparteixen l’enllaç al document, pots donar-los retroacció de forma molt més endreçada que si ho fessis a mà i, després, demanar-los que el millorin tenint en compte les teves recomanacions. No cal que el tornin a escriure sencer, només hauran de fer alguns canvis! Pots assenyalar fàcilment determinats aspectes i comentar-los amb detall, i ells et poden respondre al mateix document o ho podeu parlar a la propera classe.
Punts a destacar
-
Pots comentar de forma endreçada els productes dels alumnes.
-
Els alumnes poden fer els canvis necessaris sense haver de començar de nou, com farien si fessin la tasca per escrit.
Punts a millorar
-
A diferència d’altres eines com Screencastify o Screencast o'matic, no permet enregistrar ni la veu ni la imatge, pel que la retroacció pot semblar més freda.
Mentimeter
Pots fer servir Mentimeter per a fer pluges d’idees o per a compartir coneixements previs, per exemple. Hauràs de crear un compte, a partir del qual podràs dissenyar una diapositiva amb una pregunta, una frase, un títol... La pots decorar amb imatges i gifs. A classe la podràs projectar i els alumnes, amb el telèfon mòbil (des de menti.com o l’aplicació de Mentimeter) podran enviar a la diapositiva unes determinades paraules o frases curtes que formaran un núvol de colors. També pots fer preguntes amb opcions tancades que es projectaran en forma de rànquing, de gràfic de barres o allò que hagis escollit. En aquest sentit, es pot fer servir com a eina d’avaluació formativa, similar a Plickers, però no et quedarà registre de qui ha respost i qui no, o si ho ha fet de forma encertada.
Teacher tip: durant la creació de la diapositiva podeu activar el filtre per a les paraulotes quan les respostes són obertes ;) Aquesta opció està disponible per l’anglès, el francès, l’alemany, l’espanyol, i d’altres, però no pel català.
Punts a destacar
-
És fàcil de fer servir, tant per al professor com per als alumnes.
-
No fomenta la competència.
Punts a millorar
-
No es pot mantenir el registre de les respostes dels alumnes.
-
No es poden filtrar les paraules malsonants en alguns idiomes, com ara el català.
Wooclap
Wooclap és una eina similar a Mentimeter: també serveix per a compartir idees en forma de núvol de paraules i per a fer preguntes les respostes de les quals es poden comentar veient els resultats projectats. Ara bé, té altres opcions de formulació de preguntes, com ara assenyalar elements en una imatge (això pot ser útil per geografia, biologia o història de l’art, per exemple). Els alumnes tímids podran picar anònimament l’opció “Estic confós” i la de “Ja ho tinc!” quan el dubtes quedin resolts. Cal destacar, com en altres eines, que hi ha límits en la varietat de recursos que pots fer servir gratuïtament.
Punts a destacar
-
Té més riquesa a l’hora de formular preguntes que altres recursos similars.
-
No fomenta la competència.
Punts a millorar
-
No es pot mantenir el registre de les respostes dels alumnes.
Padlet
Padlet és com un tauler de suro audiovisual: imagina que portes un suro a la classe i els teus alumnes hi enganxen imatges i textos amb xinxetes… Amb Padlet podran fer això i més! És una eina amb la qual podeu posar en comú idees prèvies o els aprenentatges fets durant les classes a partir d’imatges i textos, però també amb música i vídeos. Només hauràs d’escollir un fons pel tauler (o deixar-lo en blanc) i convidar els alumnes a participar en l’emplenament. Després, es pot compartir mitjançant xarxes socials, com Twitter.
Punts a destacar
-
Tothom pot dir la seva! Els alumnes poden compartir els seus coneixements previs i interessos.
-
Té una opció que permet fer servir padlet específicament per a l’educació (és de pagament).
Punts a millorar
-
Tot i que al web s’ofereixen diversos idiomes, moltes pestanyes no estan plenament traduïdes (en castellà només hi ha els títols i la pàgina d’inici i en català només hi ha els títols, tota la resta està en anglès).
-
El pla bàsic (gratuït) només permet crear 3 pòsters i pujar arxius de 10MB.
FlipGrid
Flipgrid és una aplicació que permet interaccionar docents i aprenents a través del format audiovisual, ja que permet la posada en comú, la conversa i la discussió mitjançant el vídeo. Podríem descriure-ho com un petit fòrum de debat en què les interaccions, en lloc de ser escrites, són orals. Us ho imagineu com a Club de lectura?
ā
El docent crea una aula (grid), i a través d’un vídeo o una imatge planteja reptes/preguntes al voltant d’un tema (tòpic), que l’alumnat ha de comentar i respondre, també, en format vídeo. D’aquesta manera, es proposa alguna temàtica inspiradora que afavoreixi la participació per tal que cada aprenent expressi l’opinió pròpia. Així, es crea una comunitat que discuteix a través de contribucions que es poden enregistrar, i personalitzar per mitjà d’eines d’edició, de manera relativament senzilla i penjar-les a l’aula virtual.
ā
És una eina interessant si tenim en compte que tot i ser un recurs en línia es fomenta la interacció oral i per tant es potencia la competència oral, tant pel que fa a l’expressió de cada aprenent, com per la comprensió, ja que es pot crear un entorn col·laboratiu entre iguals.
Punts a destacar
-
Es fomenta la interacció, amb el docent i entre iguals, i permet que tots els membres de la comunitat verbalitzin les seves opinions.
-
És una eina gratuïta.
Punts a millorar
-
La web només és en anglès.