top of page

Esquemes i mapes mentals

Text2mindmap

Text2mindmap és una eina molt senzilla per fer mapes mentals en línia. És totalment gratuïta i molt fàcil de fer servir, ja que només cal començar a escriure amb diferents nivells de tabulació perquè el programa el faci gairebé automàticament. 

 

Punts a destacar:    

  • No cal subscripció i pots guardar l’arxiu per tornar-ho a obrir sempre que vulguis.

  • Pots descarregar-te la imatge o guardar la informació en un document de text.

 

Punts a millorar:

  • Més opcions d’edició que facin els mapes més atractius visualment.

  • Que es pogués editar col·lectivament.

Wordle

Wordle és una pàgina per crear núvols de paraules a les quals se li poden donar diferents formats visuals. És gratuïta i no necessita subscripció.

 

El text es pot escriure manualment o fent un “copiar i enganxar”, però també et dóna l’opció d’introduir un URL d’un blog o de pàgines web que disposin de servidor de fonts RSS o Atom. Una altra possibilitat és introduir l’URL o el nom d’un usuari de del.icio.us, un servei de gestió de marcadors socials. 

 

Es genera un núvol amb un format per defecte, però el programa dóna vàries opcions per modificar la tipografia, la mida de les paraules i el color, per exemple, i també eliminar paraules comunes, números o signes de puntuació, o variar el format visual de la imatge modificant l’estructura i orientació de les paraules. També hi ha un botó de selecció aleatòria.

 

En acabar, el programa permet obrir el núvol de paraules a una altra finestra, imprimir-ho o guardar-ho a la galeria pública per col·laborar en la dinàmica de “crear i publicar”. Es genera un codi per publicar a un blog o pàgina web.

 

Punts a destacar:

  • El resultat és molt visual i és molt fàcil de fer servir

 

Punts a millorar:

  • L’eina és en anglès i necessites connexió a internet per fer-la servir

Coggle

Coggle és una eina digital per fer mapes conceptuals i/o mentals de manera molt senzilla i intuïtiva, i amb una àmplia varietat d’opcions. 

La seva particularitat és que es poden crear tant individualment com col·lectivament, de manera que permet deixar espais buits perquè es vagi completant de manera col·laborativa. També permet pujar imatges i posar enllaços.


Punts a destacar:

-Els mapes es poden compartir mitjançant un URL, i també permet descarregar-se la imatge en PDF o PNG.

 

Punts a millorar:

-És obligatori registrar-se i moltes de les opcions no són compatibles amb la versió gratuïta. 

MindMeister

MindMeister és una eina en línia molt útil per fer mapes mentals, mapes conceptuals, organigrames o pluja d’idees. Es poden dissenyar individualment, però també en mode col·laboratiu i de forma simultània amb altres col·laboradors. També permet fer presentacions en Power Point dels mapes. És en versió web i és obligatori registrar-se, però disposa d’una versió app per mòbil o tauleta disponible per IOS i Android.

 

Conté un apartat on es pot seleccionar entre una gran varietat de plantilles amb diferents motius segons l’àmbit al qual es vulgui adreçar el mapa (negocis, educació, feines de la llar, etc.), i segons el tipus (mental, conceptual, etc.). També ofereix l’opció de navegar per trobar més exemples de plantilles i mapes públics a la xarxa.

 

Els mapes es poden exportar en pdf, Power Point i altres aplicacions associades com FreeMind, MindManager o XMind. També permet publicar els mapes a diferents xarxes socials, o convidar a persones concretes per veure’ls o editar-los conjuntament. En aquest cas, només a la versió Empreses, de pagament, permet fer grups de treball amb diversos administradors.

 

La interfície és molt visual i atractiva, i permet fer un ús de manera molt intuïtiva i fàcil d’usar.

Punts a destacar:

  • És compatible amb diferents dispositius com ordinadors, tauletes o telèfons mòbils.

Punts a millorar:

  • Amb el pla bàsic, que és gratuït, només pots crear i emmagatzemar fins a un màxim de tres mapes, i exportar únicament en el format de l’aplicació o en format de text.

Popplet

Popplet és una aplicació per ordenar idees de manera visual. Permet fer mapes mentals, mapes conceptuals, taulells de notes, murals, galeries, etc., de manera individual o col·lectiva, i en forma simultània. 

 

Els popplets són com uns globus d’informació amb els que pots fer diferents connexions entre ells i afegir textos, imatges, dibuixos i vídeos de manera molt senzilla i visual. És necessari registrar-se i es pot fer servir en línia o descarregant aplicació per IOS.

 

A cada popplet es pot afegir un text, un dibuix i una imatge, però no dues imatges o un vídeo i una imatge a la vegada. Es pot imprimir o exportar en format pdf o d’imatge, i compartir a les xarxes socials. També permet crear o gravar presentacions per guardar-les i visualitzar-les fora de línia, únicament amb l’aplicació instal·lada.

Conté exemples que es poden visualitzar i popplets públics que es poden veure sense registrar-se.

 

És una eina molt senzilla, amb un espai de treball ampli i conté diverses imatges per fer més visuals els dissenys del popplets.

Punts a destacar:

  • A cada popplet es pot veure el nom de la persona que l’ha creat, de manera que a un disseny col·laboratiu podem decidir veure qui ha editat cada idea.

  • Es pot exportar en pdf i format d’imatge a la seva versió gratuïta.

Punts a millorar:

  • L’eina és únicament en anglès i els col·laboradors han de registrar-se prèviament per poder editar.

descarregues_7_x2,1.png

Aquesta pàgina web és un projecte col·laboratiu de l'alumnat del Màster Universitari en Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Especialitat: Llengua i Literatura catalana i espanyola. Volem deixar constància del nostra agraïment i reconeixement a l'equip de professors i professores del màster atès que els recursos, propostes i idees que recollim en aquesta pàgina web , en molts casos, són continguts que hem treballat als diferents mòduls del màster. 

Assignatura: Activitats i dinàmiques d'aula.

Prof. Oriol Pallarés (oriol.pallares@uab.cat)

Creative Commons International

Orgullosament creat amb Wix.com

octubre 2019 - juny 2020 |   Barcelona

bottom of page