Isaac Orenes
“Es necesario desarrollar una pedagogía de la pregunta. Siempre estamos escuchando una pedagogía de la respuesta. Los profesores contestan a preguntas que los alumnos no han hecho.” (Paulo Freire)
Em dic Isaac Orenes, tinc 32 anys i vaig estudiar Humanitats I Educació Social a la UAB. He dedicat bona part de la meva vida a estudiar i a treballar per buscar la meva vocació: experimentar, compartir i créixer amb els altres. Educar compleix en gran manera aquesta visió polièdrica i em permet sempre seguir aprenent.
Com educador social sempre m’he posat del costat d’aquells que passen més dificultats i tinc experiència amb adolescents a CRAEs o en medi obert. Paulo Freire és un referent de l’educació com a mitjà de transformació social i per això el cito. Un exercici bàsic que no fem gairebé mai i hauria de ser propi d’una necessària avaluació diagnòstica, és saber què no saben els meus alumnes, en què s’equivoquen i què els interessa. Com podem influir i ensenyar res si no coneixem les persones amb les quals treballem? La meva trajectòria professional em diu que no podem establir vincles sense establir diàlegs autèntics.
Per això em sembla tan profitosa l’assignatura de Recursos i dinàmiques d’aula i per això vaig triar la Comissió 6 de Tutories. En aquesta comissió podem explorar continguts i estratègies per orientar l’alumnat, establir aquests vincles amb ells i entre ells i preparar-los pel context social actual i futur. Les tutories tenen un gran potencial per treballar l’educació no formal, complementària i reforçadora de la formal, i fer-ho, a més, des dels llenguatges actuals i mitjançant els medis digitals propis dels nostres temps.
Gràcies a aquesta assignatura he descobert aplicacions molt útils com el Text 2 Mind Map per fer participar l’alumnat amb les seves idees de forma molt interactiva i visual o el Superteachertools, una pàgina molt completa on encara m’estic perdent per descobrir totes les seves possibilitats i facilitats d’ús (com el comptador, que he posat en pràctica a la meva SD o el creador de grups). He tingut el plaer de compartir aquests recursos amb altres professionals de l’educació amics meus que estan encantats amb aquestes eines. També faig ús del Google drive a la meva seqüència didàctica per al treball per parelles i del Classroom, on puc fer un seguiment dels seus aprenentatges i el seu treball molt proper i eficaç. A més, em va impactar especialment l’ús de la comunicació no verbal a la primera sessió de l’assignatura per la gestió del clima relacional d’aula, que encara practico i m’esforço per millorar en cada sessió.
És per això que el meu pla d’acció té com a objectius millorar el meu lideratge com a tutor i docent a través dels aprenentatges que estic fent en la implementació de la meva SD i de la investigació reflexiva que en faig cada dia.
A cada sessió intento corregir errors passats, modifico el to de veu, m’aprenc millor les identitats i singularitats dels alumnes i espero que la meva participació en la comissió de Tutories m’ajudi a reforçar aquest lideratge en positiu.
D’entrada, em focalitzaré en treballar el racisme i els prejudicis en aquesta comissió, ja que considero imprescindible la sensibilització i treball intercultural per aprendre a conviure en contextos de diversitat.