FAQS
Què són els cursos de formació per a docents i quins són els seus beneficis?
Dedicar-se al món de l’educació implica l’assumpció d’entomar una professió construïda en el canvi constant. La docència comporta l’actualització, la renovació professional periòdicament i la formació permanent. És per aquests motius que el professorat (i docent de primària, també) realitza cursos de formació al llarg del curs acadèmic i a l’estiu.
De fet, segons el darrer informe publicat per l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) i la Fundació Jaume Bofill, s’afirma que els programes de formació permanent són un mecanisme per garantir la implementació de noves pràctiques que pouin de la producció de nou coneixement i que responguin a les necessitats presents. (Estudi 'Què funciona en educació?').
Així doncs, una bona formació docent repercutirà en un millor rendiment acadèmic de l’alumnat. Cal, doncs, valorar la seva capacitat d’incidència i fer ús d’aquest recurs, tot vetllant per la coherència entre la formació rebuda i el context educatiu on s’aplicarà.
Com es poden realitzar aquests cursos i quin preu tenen?
Els cursos es poden realitzar telemàticament, semi-presencialment o presencialment. La càrrega acadèmica de cada curs es comptabilitza per hores (com ara el sistema de crèdits de la universitat).
Els cursos que ofereix el Departament d’Educació acostumen a ser gratuïts, en canvi, si l’ofereix una entitat privada pot ser de pagament caldrà consultar cada casuística.
Quins continguts ofereixen?
S’hi aborden temàtiques molt i molt diverses relacionades amb el món de l’educació que poden esdevenir de gran interès i necessitats per al cos de docents: des de mediació, TIC, segones llengües, metodologia d’ensenyament-aprenentatge en clau competencial, interdisciplinarietat acadèmica, atenció a la diversitat a gestió de l’aula, per exemple. L’oferta és sucosa i cal tenir present que no tots els cursos es gestionen des del Departament d’Educació. Hi ha altres entitats que també ofereixen formacions per a docents. Aquesta diferenciació no ha de determinar la seva qualitat. El Departament d’Educació pot reconèixer (o no) un curs de formació docent: en cas que la reconegui, aquesta pot computar com a mèrit a l’expedient professional.
Igualment, l’especialització en una temàtica determinada mitjançant la realització de cursos reconeguts pel Departament pot comportar la possibilitat d’activació de perfils professionals.
Què són els perfils professionals?
Al marge de l'especialitat de cada docent, quan aquest:
-
Pot demostrar unes habilitats concretes.
-
Pot demostrar haver cursat una formació reconeguda pel Departament d’Ensenyament.
-
Pot demostrar experiència professional en centres educatius.
El Departament els activa un perfil corresponent a aquella habilitat. Llavors, els centres educatius poden sol·licitar personal amb un perfil determinat que convingui o interessi especialment.
Els perfils professionals que es poden acreditar són els següents:
-
Lingüístic en llengua estrangera (anglès, francès, italià, alemany) (AICLE).
-
Competència digital docent.
-
Atenció a la diversitat dels alumnes.
-
Gestió de projectes i serveis de formació professional inicial i/o ensenyaments de règim especial.
-
Lectura i biblioteca escolar.
-
Immersió i suport lingüístic.
-
Educació visual i plàstica.
-
Metodologies amb enfocament globalitzat.
Si vols més informació pots entrar en aquesta pàgina del Departament d'Educació.